Kart World Championship 2016 – Individueel

KZR Kart Indoor - logo

KZR Kart Indoor – logo

Op de gloednieuwe piste KZR Indoor Martinsicuro – Kartodromo al Coperto in Martinsicuro, Italië loopt momenteel het Kart World Championship 2016. Tweede jaar op rij Italië, en tweede jaar op rij een PGK-piste met de PGK-Z shifter-karts.

Voor het individuele kampioenschap was er traditiegetrouw al de Nations Cup. Van woensdag tem. zondag werd het eigenlijke kampioenschap dan verreden. 8 qualifier races voor iedereen (2 per dag van woensdag tem. zaterdag), en op zondag de halve finales voor de top 48, en nadien de finale voor de top 16 (en de 4 snelste uit P17-P32).

Voor meer details ivm. het format en het reglement etc. verwijzen we naar de officiële rules: KWC 2016 rules.

De piste had ook een outdoor-stuk maar dat werd niet bij alle races gebruikt…

De qualifier-races verliepen vrij ‘ruw’. Redelijk wat penalties, hier en daar wat pech (al dan niet mechanisch), kartverschillen waren behoorlijk, foutjes van piloten bij de pitstop, etc.
Met als gevolg dat sommige favorieten al meteen op achtervolgen aangewezen waren in het klassement. Met enkele slechte resultaten kan je de titel meteen vergeten.

Bij de snelste mannen onder andere; Mathias Grooten, Rico Haarbosch, Ruben Boutens, Tristan Földesi, Régis Gosselin, Dennis Höller, Rickard Javanainen, Giovanni Baccellieri, en verder ook nog Matts Breckpot, Mats de Jong, Stefan Verhofsté, Christoph Stasek, …

Verdere details over de qualifiers laten we hier achterwege.

Na de halve finales moest enkel de top 32 uit het klassement nog in een kart kruipen.

Voor P17-P32 werd er een shootout gedaan waarbij de top 4 door mocht naar de grote finale.
Uit deze shootout kwamen oa. Tristan Földesi en Mathias Grooten als overwinnaars, en die mochten dus door naar de grote finale. Mathias was lager in het klassement beland na veel problemen bij de pitstops in de qualifiers waar hij vaak kostbare tijd verloor. Hierdoor maakte hij ook geen kans meer op de titel.
Tristan was op zijn beurt veel plaatsen verloren na een DQ in één van z’n races omdat hij onder gewicht reed. Zeer jammer voor hem, want hiermee hypothekeerde hij meteen z’n titelkansen.

Voor de grote finale waren er nog 4 kanshebbers voor de titel; Ruben Boutens die vrij autoritair aan de leiding stond, Rico Haarbosch, Régis Gosselin, en in mindere mate Rickard Javanainen.

De top 16 moet ook eerst een shoot-out doen om de karts te bepalen. Consternatie alom wanneer leider Ruben Boutens hier in de eerste ronde al een fout maakt, en er meteen uit gaat tegen Mats de Jong. De andere frontrunners raken wel ver, en uiteindelijk is het Rico die de snelste blijkt te zijn (weliswaar na enkele keren heel nipt te winnen).

Omdat deze shout-out (ook wel “match race”) ook puntjes oplevert stonden de frontrunners nu wel heel dicht op elkaar in het klassement, en zou de finale dus alles bepalen.

In de finale moeten er 2 pitstops genomen worden. Sommige piloten namen deze al vroeg in de race, wat natuurlijk een strategisch risico is.
Zo kwam Régis Gosselin terecht achter Robin Borremans, die terecht zijn plaats ging verdedigen (deels met de titelkansen van BlueStar-teamgenoot Ruben Boutens in het achterhoofd natuurlijk). Niet veel later komt Rico Haarbosch aansluiten, die een move doet om Régis in te halen. Régis wil niet afgeven op een plaats waar je het wel moet doen (volgens wat in de briefing gezegd werd), en komt in de muur te staan en stapt woest uit. Jammer voor hem, want op dat moment had hij virtueel de titel binnen. Heel zuur natuurlijk voor Régis, getuige ook zijn reacties na de race – ook op sociale media.
(Ook in het BRKC 2016 in Engeland in januari had hij de finale reeds voortijdig gestaakt na een incident.)

Filmpjes van de finish van de finale:

Mathias Grooten wint overtuigend de finale (na pas op P18 gestart te zijn!), maar het is Rico Haarbosch die net genoeg puntjes sprokkelt om de titel mee naar huis te nemen. En dat op zijn verjaardag! Hij zet hiermee zijn succes-jaar verder, na al heel wat overwinningen binnengehaald te hebben in 2016.
Ruben Boutens eindigt op 2 luttele puntjes. Een zure fout in de finale shoot-out voor hem dus, waardoor hij net naast de titel grijpt. Bij de prijsuitreiking juichte het publiek even hard voor Ruben als voor Rico, dus voor een deel zijn ze zeker beide winnaars. Heel sterk trouwens dat Ruben weeral op het eindpodium staat, reeds 4 keer – maar nog nooit het hoogste schavotje dus.
Rickard Javanainen vervolledigt het podium, voor Dennis Höller en Giovanni Baccellieri die ook mee naar voor mochten tijdens de prijsuitreiking.

Jammer dat vlak na de finale hier en daar wat teleurgestelde gezichten te zien waren, niet in het minste door het incident tussen Rico en Régis, en het foutje van Ruben in de shoot-out tegen Mats.
Stellen dat het podium onverdiend is zou natuurlijk ook onterecht zijn, maar mensen die zeker ook de snelheid hadden om in de top 5 te eindigen en daar nu niet staan zijn sowieso Mathias Grooten, Tristan Földesi en Régis Gosselin. Soms moet je het geluk echter ook nog wat aan jouw zijde hebben, en ten alle tijde koel genoeg blijven om je kansen zelf niet te verpesten.

KWC 2016 - podium - overall

KWC 2016 – podium – overall


P1. Rico Haarbosch (NED)
P2. Ruben Boutens (NED)
P3. Rickard Javanainen (SWE)
P4. Dennis Höller (GER)
P5. Giovanni Baccellieri (BEL)

Een volledige ranking vind je online, of hier als .pdf bestand: KWC 2016 Ranking.

Opvallend; de volledige top 17 bestaat uit Belgen en Nederlanders, op 3 man na – Javanainen, Höller en Stasek leken wel de enige die de gevestigde waarden uit de BeNeLux het vuur consistent aan de schenen wisten te leggen. En geen enkele Italiaan vooraan te bespeuren!

Van het team-klassement geven we voorlopig enkel de top 3 mee:
P1 BlueStar 1 – 970
P2 The Dutch Value – 962
P3 Hola Lulu Costa Blanca – 960

BlueStar 1 maakt hun favorietenrol jaar, en wint opnieuw de titel! Ze blijven het ‘team to beat’ op het KWC. Het verschil was echter kleiner dan vorige jaren. Een verrassing voor vele mensen was dat Ruben Boutens hier niet voor ‘zijn’ The Dutch Value reed, maar voor BlueStar. En laat het net dat zijn dat hen dit jaar aan de overwinning hielp!

De subklassementen:

Vrouwen:

KWC 2016 - podium - vrouwen

KWC 2016 – podium – vrouwen


P1. Selina Balneger (NED) (P22 overall)
P2. Anne d’Hondt (NED) (P66 overall)
P3. Nadia Balneger (NED) (P86 overall)
Toch een iets onderbezette klasse dit jaar, met gevestigde waarden zoals Mellanie Motz, Annelien Boutens en Esmée De Vilder die ontbraken. Sowieso Nederland boven hier…

Junioren:

KWC 2016 - podium - junioren

KWC 2016 – podium – junioren


P1. Rico Haarbosch (NED) (P1 overall)
P2. Giovanni Baccellieri (BEL) (P5 overall)
P3. Mika Mathia (NED) (P11 overall)
Het leek wel het jaar van de junioren te zijn, met zowel Rico als Giovanni die steeds vooraan te vinden waren, en ook Mika die heel goed reed dit jaar. Als we hier dan ook nog aan Tristan denken (en eigenlijk ook nog Lorenzo Stolk), dan kunnen we toch stellen dat de nieuwe generatie het heel goed doet tegenwoordig.

Masters:

KWC 2016 - podium - masters

KWC 2016 – podium – masters


P1. Andrea Bisogni (ITA) (P38 overall)
P2. Roman Schneider (AUT) (P42 overall)
P3. Luca Corvetto (ITA) (P56 overall)
Hier kunnen de thuisrijders zich dan wel weer profileren, en zijn het net de Nederlanders en de Belgen die ontbreken!

Details, foto’s en filmpjes allerhande ook terug te vinden op de Facebook-pagina van het KWC.

Indien nog meer leesmateriaal gewenst; check gerust eens ons forum, of natuurlijk de Facebook-pagina van allerlei deelnemers.

CyCo

1985, Aalter, BE

You may also like...

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.